(Bladet.no 18.05.2017) Bestefar Tor Erik Berbu har gått Finland på langs på ski mens barnebarn Siri Mæhre Berbu er en av Stjørdals håndballklubbs mest lovende spillere.

Jeg er aktiv golfspiller mens Siri ikke spiller så mye som tidligere. Men hun har en jobb ved proshopen ved banen vår i Stokkhaugan, sier Stjørdal Golfklubbs Tor Erik Berbu til Bladet. Det er først og fremst det å være ute i naturen som er det flotte ved å spille golf.

Ikke innendørs

– Å være ute er den viktigste årsaken til at jeg kvier meg til å trene innendørs i treningssenter, sier bestefaren. Han sier videre at undersøkelser dokumenterer at i løpet av en 18 hulls runde går golfspillere omtrent 11 kilometer, eller omtrent 16.000 skritt.

– Dette tilsvarer omtrent to ganger en golfbanes lengde. I løpet av runden har golfspilleren en gjennomsnittlig puls på noe over 100 hjerteslag per minutt. Det gir god intervalltrening og muskeltrening, sier Berbu.

Professor

Myndighetene anbefaler den voksne befolkningen å være aktiv minst 30 minutter per dag, noe som tilsvarer rundt 1.600 kalorier for en mann på 80 kilo. Jan Ove Tangen, professor ved institutt for idrett og friluftsfag på Høgskolen i Telemark, har gjennomført et større utredningsprosjekt om golfens helseregnskap. Han mener samfunnet kan høste en betydelig sunnhetskapital ved å bidra til å senke terskelen for å starte med golf ifølge en pressemelding fra Norges Golfforbund.

– En halv time daglig fysisk aktivitet på moderat intensitetsnivå antas å være helsebringende. Med to nihulls golfrunder i uken har man mer enn oppfylt dette. Det gir gevinst i form av redusert sykdom, økt levealder og lavere behandlings- og medisinkostnader, sier Tangen som mener uavhengigheten av alder gjør golf særlig viktig for folkehelsen.

Gøy mens du trener

– Menn forbrenner nærmere 2.500 kalorier under en golfrunde. Tilsvarende tall for kvinner er nærmere 1500 kalorier, sier Tor Erik Berbu.

– I mange andre idretter er frafallet stort og tilbudene dårlige når ungdomsårene er over. Som golfer kan man spille og konkurrere uansett alder. Hvis du midt i livet går fra en fysisk passiv tilværelse til å bli en moderat aktiv golfspiller, vil du statistisk sett forlenge livet med et par år. I tillegg har du det gøy mens du trener, sier Tor Erik Berbu.

Siste skitur

– Golf behøver ikke å være dyrere enn mange andre idretter. På samme måte som i de fleste idretter finnes det også i golfen mange kontingentkategorier og mye utstyr å velge mellom. Jo mer du spiller, dess rimeligere blir hver runde, sier han.

– I starten trengs det ikke særlig mye utstyr. Noen køller, en enkel golfbag, noen brukte baller, vanlige klær og joggesko gjør nytten, sier Tor Erik Berbu som gjennomførte sine siste skituren denne sesongen sist helg da han var på et par turer i Sylene.